• Őszi Közművelődési Napok

  «« vissza
  • Őszi Közművelődési Napok
   2010. október 3-9
   Helyszínek: Árkos, Bardóc, Barót, Bereck, Feldoboly, Felsőrákos, Gidófalva, Illyefalva, kézdiszárzapatak, Kézdiszentlélek, Kisbacon, Komandó, Kovászna, Lemhény, Maksa, Márkosfalva, Nagyajta, Oltszem, Ozsdola, Réty, Sepsibesenyő, Sepsibükszád, Sepsiszentgyörgy, Sespiköröspatak, Székelyszáldobos, Uzon
  • Szűkös költségvetés, sikeres programok jellemezték a VII-dik alkalommal megszervezett Őszi Közművelődési Napokat, amelynek célja volt a megye közművelődési életének fellendítése, a kisközösségek kulturális életének előremozdítása. Egy hét leforgása alatt 26 településen, a megszervezett 37 ingyenes kulturális programon 2381 érdeklődő volt jelen.
   A program gyerek- és felnőtt közönségnek szóló koncerteket, bábszínházat, amatőr színházi előadásokat és író-olvasó találkozókat tartalmazott.
   A Kovászna Megyei Művelődési Központ sikeresnek könyveli el a rendezvényt, sikerült olyan településekre vinni kulturális programot mint pl. Feldoboly, Felsőrákos, Sepsibesenyő és Sepsikőröspatak, ahol évek óta csak nagyon ritkán szerveznek vagy fogadnak hasonló jellegű programokat. Nagy sikernek örvendtek a gyerekprogramok, a Cimborák Bábtagozat és a Mozsikácska előadásai, amelyeken közel 1000 gyerek vett részt. Idén a hangsúly a gyerekelőadásokra és az amatőr/műkedvelő színjátszók fellépéseire tevődött, de szerepelt a palettán klasszikus zenei koncert, humor,táncház, kiállítás megnyitó, író-olvasó találkozó is.
   A Közművelődési Napokkal keretében, október 5-én tartotta a Művelődési Központ a székházavatóját. Kolumbán Hanna plakát-kiállításának megnyitóját követően, sajtótájékoztatóra került sor. Ezt követte egy a kultúrigazgatóknak, felelősöknek szánt találkozó, ahol mindenki elmondhatta sikereit és gondjait egyaránt, valamint az intézmény bemutatta új arculatú honlapját. A nap folyamán több kulturális programra, bemutatkozóra, beszélgetésre is sor került, illetve a Művelődési Központ ajtaja minden érdeklődő számára nyitva állt. A Nyílt Nap alkalmával több mint 150 látogatója volt a Szabadság tér, 2 szám alatt található Megyei Művelődési Központnak.
   projektfelelős: Nagy Tünde – tundenagy@gmail.com
  • Őszi Közművelődési Napok
   2009. október 11-18
   Helyszínek: Árkos, Barót, Brassó, Bereck, Bodzaforduló, Csernáton, Illyefalva, Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely Kommandó, Kovászna, Kökös, Kurtapatak, Maksa, Lemhény, Nagyajta, Nagyvirágospatak, Olasztelek, Oltszem, Páva, Réty, Sepsiszentgyörgy, Torja, Zabola.
  • Az Őszi Közművelődési Napokra 2009. október 11 – 18. között kerül sor Kovászna megyében, amelynek keretében 36 különböző kulturális jellegű programra került sor 25 Kovászna megyei kistelepülésen, községközpontban, városon, összesen mintegy 2.250 személy részvételével.
   A rendezvénysorozat célja a megyei művelődési élet fellendítése, a kisközösségek kulturális életének előremozdítása volt, valamint olyan művelődési rendezvények községekben, kistelepüléseken történő megszervezése, amelyekre az év folyamán ritkán, vagy egyáltalán nem kerül sor.
   Az egész megyét átfogó rendezvénysorozat keretében klasszikus zene előadásokra, könyvbemutatókra, gyermekkoncertekre, bábszínház- színház-, néptánc-, ismeretterjesztő előadásokra, író-olvasó találkozókra, kiállítás-megnyitókra, táncházakra került sor, valamint a Budafoki Musical Studió előadásában közismert musicalekből (Andrew Lloyd Webber: Macskák és Gérard Presgurvic: Rómeó és Júlia) hallhatott részleteket az utolsó előtti nap az érdeklődő közönség.
   A program megvalósításakor nagy figyelmet fordítottunk arra, hogy elsősorban a megyei művészeti és kulturális csoportoknak, előadóknak biztosítsunk fellépési lehetőséget Kovászna megyében, mintegy támogatva ezáltal őket, ugyanakkor sor került a megyén kívüli előadók meghívására is.
   Projektfelelős: Nagy Tünde – tundenagy@gmail.com és Mágori István - istvan_magori@yahoo.com
  • Őszi Közművelődési Napok
   2008.november 2-9.
   Helyszínek: Aldoboly, Barót, Bereck, Bölön, Csernáton, Csomakőrös, Dálnok, Esztelnek, Futásfalva, Gelence, Gidófalva, Illyefalva, Kisbacon,   Kézdiszentlélek, Kézdivásárhely, Kézdimartonos,  Komandó, Kovászna, Kökös, Lemhény, Maksa, Nagyajta, Nagyborosnyó, Nagyvirágospatak, Nyújtod, Ojtoz, Réty, Sepsikőröspatak, Sepsiszentgyörgy, Szentkatolna, Zabola, Vargyas
  • A 2009-es Őszi Közművelődési Napokat nagyon sok társintézmény kezelte prioritásként. A vasárnaptól vasárnapig tartó rendezvénysorozatot koordináló Kovászna Megyei Művelődési Központ mellett, a Székely Nemzeti Múzeum, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Magyar Köztársaság Kulturális Koordinációs Központja, a Guzsalyas Alapítvány, a sepsiszentgyörgyi Municípiumi Művelődési Ház - Huszárik filmklub, a Kovászna Városi Művelődési Ház, a Vigadó Művelődési Ház és a Kriza János Néprajzi Társaság is besegített a szervezésbe.
   A mérleg:  32 település, 79 kulturális program,  39 egyéni előadó és együttes, ebből 6 Hargita megyei fellépő.
   A programok zöme a gyerekeknek szólt, sokfelé voltak népmesevetítések, gyermek táncházak, bábszínházi előadások, a felnőtteknek főként zenei műsorokat kínáltak, de voltak különféle előadások, képzőművészeti és fotókiállítások, a kortárs magyar íróknak közönségtalálkozót is szerveztek.
   A háromszéki múzeumok mindenike egy-egy nap ingyenes látogatást tett lehetővé, a Bod Péter Megyei Könyvtár pedig ezt az időszakot a megbocsátás hetének hirdette meg, azaz, akik elfelejtették idejében visszavinni a kölcsönzött könyveket, ez idő alatt késedelmi díj fizetése nélkül megtehették, illetve ingyenes volt a beiratkozás is.
   Projektfelelős: Mágori István - istvan_magori@yahoo.com
  • Őszi Közművelődési Napok helyett
   2007. november – december
   Helyszín: Kovászna megye
  • A Művelődési Központ támogatásával novemberben, a megye területén kulturális rendezvénysorozatra került sor, melynek célja értékeink tájoltatása volt.
   A rendezvénysorozat szervezési struktúrája hasonlított az intézmény által 2004-től évente szervezett Őszi Közművelődési Napokhoz, de ez alkalommal csak a megyén belüli, helyi értékek népszerűsítését támogattuk. A programok helyszíneinek a kiválasztását, előszervezését, lebonyolítását és az utómunkálatait az együttműködő partnereink végezték. Műsoraikkal, termékeikkel, szolgáltatásaikkal sajátos, helyi értékeket tájoltattak a megye területén, megteremtve ezáltal is a kulturális találkozások lehetőségét.
   Partnereink voltak: Tamási Áron Színház bábtagozata, Folker Együttes, Perkő Néptáncegyüttes, Guzsalyas Játszóház, Erdélyi Magyar Ifjak, Kájoni Consort, Kelekótya Együttes, Bodoki Kórus, Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad,  Haszmann Pál.
   projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com
  • Őszi Közművelődési Napok
   2006. október 10-20.
   Helyszínek: Aldoboly, Árkos, Barót, Bereck, Bodok, Bölön, Csernáton, Egerpatak, Erdőfüle, Illyefalva, Kisbacon, Kézdikővár, Kézdivásárhely, Kovászna, Lemhény, Magyarhermány, Maksa, Nagyajta, Nagybacon, Nyújtod, Oltszem, Ozsdola, Sepsiszentgyörgy, Sepsiszentkirály, Uzon, Vargyas, Zágon, Zabola, Virágospatak.   (29 település)
  • Az Őszi Közművelődési Napokra 2006. október 10-20. között kerül sor Háromszéken. Az egész megyét átfogó 11 napos rendezvénysorozat az intézmény legnagyobb méretű rendezvénye és 2004 óta kerül évente megszervezésre. A rendezvénysorozat célja: a megye közművelődési életének fellendítése, a kisközösségek kulturális életének előremozdítása, a magyar kultúra közös ünnepe.
   A helyszínek kiválasztásakor igyekeztónk olyan kistelepülésekre is szervezni közművelődési programokat, ahol az év folyamán ilyen jellegű rendezvényekre (színjátszó vagy néptánc előadás, koncertek, kiállítások) ritkán, vagy egyáltalán nem kerül sor. Ahhoz, hogy a rendezvénysorozat hatékonyságát növeljük a programot a településeken élő kisközösségek kulturális igényeit figyelembe alakítottuk, a tervezésnek aktív részesei voltak a polgármesteri hivatalok, civil szervezetek. Így a közösen kialakított program színházi- és bábszínházi előadásokra, néptánc- és kézműves bemutatókra, egyéni előadóestekre, könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra,  kiállítás megnyitókra, kórustalálkozókra és  koncertekre épül.
   A rendezvény összes programjára ingyenes volt a belépés, a kivételeket a műsorfüzetben jeleztük. Az Őszi Közművelődési Napok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeumba és a hozzá tartozó intézményekbe a belépés díjmentes volt, a Megyei Könyvtár elengedte a pénzbírságot a határidőre vissza nem vitt könyvek esetében, amennyiben a kölcsönző e napokban visszaszolgáltatta az elvitt könyveket.
   A rendezvénysorozat alatt vendégeink voltak svéd népzenészek, Veszprém megyei bábszínészek, gyímesközéploki hagyományőrzők és néptáncosok, magyarországi előadőművészek, felvidéki és magyarországi művelődési szakemberek.
   Az Őszi Közművelődési Napok népszerűsége évről évre nagyobb, ezt igazolják a nézettségi statisztikák.
   A 2006-os rendezvénysorozat záróakkordja a Háromszéki Legfiatalosabb Település, megyei vetélkedő eredményhirdető és díjkiosztó ünnepsége volt, amelyet a Role együttes koncertje követett. Mindkét programpont nagy sikernek örvendett, főként a fiatalok körében.
   projektfelelős: Imreh-Marton István – imrehistvan@yahoo.com
  • Őszi Közművelődési Napok
   2005. október 12-22.
   Helyszínek: Aldoboly, Árkos, Barátos, Barót, Bikkfalva, Bodzaforduló, Bölön, Cófalva, Csernáton, Dálnok, Dobolló, Esztelnek, Erdőfüle, Gidófalva, Hídvég, Illyefalva, Kézdialmás,  Kovászna, Kézdivásárhely,   Lécfalva, Nagybacon, Olasztelek, Oltszem, Papolc, Réty, Sepsiszentkirály, Sepsiszentgyörgy, Szacsva, Szentivánlaborfalva, Székelyszáldobos, Szörcse, Torja, Uzon, Vajnafalva, Vargyas, Zágon, Zabola.   (37 település)
  • Az Őszi Közművelődési Napokra 2005. október 12-22. között kerül sor Háromszéken. Az egész megyét átfogó 11 napos rendezvénysorozat a Kovászna Megyei Művelődési Központ legnagyobb méretű rendezvénye és tavaly került első ízben megrendezésre. Célja: a megyei művelődési élet fellendítése és a kisközösségek kulturális életének előremozdítása. Az eredetileg meghirdetett 37 településből 34 településre sikerült programokat kivinnünk. A helyszínek kiválasztásakor figyelembe vettük, hogy olyan kistelepülésekre szervezünk művelődési programokat, ahol az év folyamán ilyen jellegű rendezvényekre ritkán, vagy egyáltalán nem kerül sor.
   A rendezvénysorozat keretén belül színházi- és bábszínházi előadásokra, néptánc- és kézműves bemutatókra, egyéni előadóestekre, könyvbemutatókra, író-olvasó találkozókra,  kiállítás megnyitókra, kórustalálkozóra koncertekre kerül sor gyerekeknek és felnőtteknek.
   Akadt pár helyszín, ahol gondok voltak. Kézdivásárhelyen a Role együttes koncertjére mindössze 19-en voltak kíváncsiak. Papolcon és Gidófalván nem volt közönsége a Kelekótya együttesnek.   Szentivánlaborfalván közönséghiányra hivatkozva lemondták a Sepsiszéki Nagy Balázs előadását. Kézdialmáson és Cófalván nem fogadták a programokat, esküvő miatt. Az illyefalvi polgármesteri hivatal hozzáállása példamutató volt, a partnerséget komolyan vették és saját forrásaikkal profi módon álltak hozzá a szervezéshez. A felvidéki Napok Háromszéken rendezvény alatt szállást biztosítottak 16 személynek. A közönségszervezés szempontjából Hening Emese kultúrfelelős munkája nagyon sokat számított. Közönség szempontjából kiemelkedő programjai az Őszi Közművelődési Napoknak: a vargyasi szüreti bál (200 résztvevő), a Felvidéki Napok (sepsiszentgyörgyi programján 150-200 résztvevő) és a Bodzafordulón tartott színházi előadás (500 résztvevő).  
   A gyerekeknek és ifjúságnak szóló produkciók voltak a legsikerebbek. Az oltszemi Speciális Iskolában nagy sikere volt a heves megyei Babszem Jankó Gyermekszínháznak is és a baróti Kelekótya Együttes koncertjének is. Meleg szeretettel fogadták a produkciókat úgy a gyerekek, mint az ottani pedagógusok.
   A rendezvény összes programjára ingyenes volt a belépés, a kivételeket a műsorfüzetben jeleztük. Az Őszi Közművelődési Napok ideje alatt a Székely Nemzeti Múzeumba és a hozzá tartozó intézményekbe a belépés díjmentes volt, a Megyei Könyvtár elengedte a pénzbírságot a határidőre vissza nem vitt könyvek esetében, amennyiben a kölcsönző e napokban visszaszolgáltatta az elvitt könyveket.
   A rendezvénysorozat alatt vendégeink voltak komáromi néptáncosok, hagyományőrzők, mesemondók, zenészek, kézművesek és Heves megyei előadók.
   projektfelelős: Imreh-Marton István – imrehistvan@yahoo.com
  • Őszi Közművelődési Napok
   2004. október 13-23.
   Helyszínek: Árkos, Barátos, Barót, Bereck, Bodok, Csernáton, Gelence, Illyefalva, Kézdialmás, Kézdivásárhely, Komandó, Kovászna, Mikóújfalu, Nagybacon, Ozsdola, Réty, Sepiszentgyörgy, Székelyszáldobos, Szentkatolna, Uzon, Vargyas, Zabola, Zágon.
  • 23 település, 63 program – ez a mérlege az első Őszi Közművelődési Napoknak. A hirtelen jött ötletetnek a médiában igen jó visszhangja volt, üdvözölték azt a fajta kezdeményezést, amely nem a megyeszékhelyre koncentrál és nem is annyira városközpontú. Úgyanis a rendezvénysorozat célja az volt, hogy a települések, falvak kulturális életében színt varázsoljon. Az amúgyis szegényes kulturális kínálatot és pangást betöltse, hogyan 10 nap alatt olyan helyeken is történjen valami, ahol egész évben nincsen. Ezért a Kovászna Megyei Művelődési Központ kísérleti jelleggel indította útjára az első Őszi Közművelődési Napokat.
   A felhozatal változatos volt: a színházi előadásoktól a könyvbemutatókig, a kiállításoktól a koncertekig, a népdaltól a szimfonikus zenéig minden megtalálható volt, köztük olyan kuriózumok is, mint a Tolcsvay testvérek rockoratóriuma, a Magyar mise, a marosvásárhelyi filharmónia és a kézdivásárhelyi Cantus kamarakórus előadásában vagy Verdi Requiemje a Magyar Rádió kórusa és a Kolozsvári Magyar Opera zenekarának előadásában. A kékszakállú herceg várával lépett fel a szolnoki Híd Színház, több településen előadást tart a Keljfel jancsi Komédiás Kompánia és a megzenésített gyerekverseket bemutató Kelekótya együttes.
   A kultúra hajlékaiban ingyenes volt a látogatás. A Székely Nemzeti Múzeum tárt kapukkal várta a látogatókat, a Tamási Áron Színház ingyenes előadást tartott, a Bod Péter Megyei Könyvtár is „amnesztiát” hirdetett erre az időszakra.
   Az Őszi Közművelődési Napok szervezésében két alapelvet tartottunk szem előtt: az egyik a programok ingyenessége, ezzel biztosítva bárki számára az „kultúra” elérhetőségét, valamint a helyszínek kiválasztásában prioritás volt, hogy olyan helyekre jusson el a kulturális termék, program, szolgáltatás, ahol az év többi részében nincs erre lehetőség, szervezői potenciál hiányában, de van befogadói igény rá.
   A program értékelését követően a szervezőcsapat eldöntötte, hogy ezután évente ismétlik a rendezvényt.
   projektfelelős: Imreh-Marton István -  imrehistvan@yahoo.com

 •