• 2022. 03. 21.

  Évértékelő a bodzafordulói művelődésszervezőkkel

  «« vissza
 • A Kovászna Megyei Művelődési Központ csapata március 17-án a bodzafordulói művelődésszervezőkkel tartott évértékelőt. Részt vettek Zágonbárkány, Bredét és Bodzaforduló szervezői, akikkel együttműködési terveket, ötleteket vitattak meg.


  A térség kulturális életének képét Costica Oltean, a bodzafordulói kultúrház igazgatója vázolta fel. Ennek kapcsán párbeszéd kezdődött a román közösségek kulturális igényeiről, illetve azokról az eseményekről és programokról, amelyek a fent említett igényeket próbálják kielégíteni.

  Közösségeikben nagy népszerűségnek örvendenek azok a kulturális rendezvények, amelyek több évtizedes múltra tekintenek vissza, ilyenek például a húsvét táján megrendezett Piros Tojás Fesztivál vagy a Ciobanasul nevet viselő folklórfesztivál.


  Bíztató látni azt is, hogy a fiatalabb generáció is igényli a kulturális életet és előszeretettel kapcsolódnak be például a Bredéten megszervezésre kerülő Népviseletek báljába, amely múlt évben is több, mint 400 résztvevőt vonzott. A folklórrendezvények szervezőinek egyik fő problémája a kevés számú népzenei együttes, de összedolgozva ezt a problémát is próbálják kiküszöbölni.


  Bozdafordulón jelenleg egy 88 diákból álló csoport tevékenykedik a néptánc területén, ők rendszeresen próbálnak, sőt, egy 15.000 eurós Európai Uniós támogatást is megnyertek, amelynek teljes összegét népviseletek megvásárlására fordították. A helyi néptáncegyüttes vezetője igényét fejezte ki intézményünk irányába egy, az együttest bemutató kisfilm leforgatására, amelyben Vargyasi Levente fotós-videós kollégánk áll majd rendelkezésére.  Fotó: Vargyasi Levente

 • Fotógaléria:

 •