• 2011. 10. 17.

  EVILÁGI NAGYKONCERT

  «« vissza
 • Az Evilági című album, igazi sepsiszentgyörgyi hungarikum, a zene és a költészet különleges egyvelege.

  Orbán Ferenc, a kilenc vers mellé nemcsak igen széles és színes műfaji skálán hullámzó dallamokat komponált, hanem egy-egy népdalt is társított. Így – a lemezen hallható sorrendben – Kányádi Sándor, Weöres Sándor, Radnóti Miklós, Illyés Gyula, József Attila, Pilinszky János, Ady Endre, Wass Albert és Farkas Árpád sorai népköltések közelségében sajátos szövegszínezetet eredményeznek.

  A lemez dallamvilágában is sokszínű, mindenféle műfajjal találkozunk: a népies, ám mégis korszerű hangzásvilág mellett lírai tételek, flamencós, funkys, bluesos, dzsesszes, klasszikus zenébe hajló beütések hallhatók.

  A nagykoncert attól lesz különleges, hogy az EVILÁGI dalok előtt, minden énekes bemutatkozik a saját műfajában.  Evilági nagykoncert zenészei:  Bokor Imre (ének): 15 éves, Illyefalván nevelőszülőknél nevelkedik három tetsvérével együtt, legszebb emlékei az énekléshez kötődnek. Minden zenét szeret, de legjobban a népdalokat. Hétéves korában kezdett el énekelni, napjainkban István Ildikó népdalénekes tanítja a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskolában. Szeret versenyekre járni és nyerni, tavaly 2010- ben a “Tiszta Forrás” népdalversenyen első díjat nyert, de számos vetélkedőn első helyezést szerzett. Orbán Ferenc zenész, zeneszerző, zenetanár három éve figyelt fel az ifjú tehetségre. A tizenéves fiú első fellépése a Székely Vágta programjában szereplő, ám a rossz idő miatt elmaradt Evilági-koncert lett volna. Elmondása szerint az énekkel jobban ki tudja fejezni magát, mint bármi mással, minden érzelmét bele tudja „gyömöszölni” egy-egy dalba.  Éltes Áron (fúvós hangszerek): A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban érettségizett, a brassói "Transilvania" Egyetem zenepedagógia szakán államvizsgázott. Több zenekarban játszik. Többekközött a P.U.L.B együttesben, a Dean’s Big Band brassói jazz zenekarban, valamint a Jazz4fun és a Funky Munky együttesek tagja is.  Érsek Csaba (ének): Népi hangszer és magyar nyeregkészítő, emelett a magyar népdalok éneklője és a magyar népmesék mesélője.  Ferencz Áron (ütős hangszerek):

  Ady Endre sajtókollégiuma után a Babes Bolyai közigazgatás szakán végzett. Muzsikus.  Fodor Réka (ének)

  A Ritmo del Flamenco és a Jedam együttesek énekese.  Gáspár Álmos (gitár)

  A Ritmo del Flamenco és a Jedam együttesek gitárosa.  Gáspár Csaba (hegedű)

  A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban érettségizik, a brassói "Transilvania" Egyetem zenepedagógia és hegedű szakán államvizsgázik. A Transylmánia etno-rock együttes hegedűse, emelett több zenekarban is fellépik, közreműködik.  Gyergyai Szabolcs (nagybőgő, basszusgitár)

  A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban érettségizett. A nemEZ együttes basszusgitárosa. Az Evilági együttes tagjaként az Énekelt Versek XVI.-dik Zentai Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.

  Kátai Judit (ének, ritmus hangszer)

  10 évet járt zeneiskolába Balatonalmádiban, Veszprémben, végül Szegeden. Volt vonószenekari tag, zenélt a Picimbora zenekarban, és egyetemistaként a szegedi JATE (ma már SZTE) szimfonikus zenekarában is.

  Az egyetemi évei alatt (magyar és angol szakon végezett), a Folkolor együttes, révén szorosabb kapcsolatba került a magyar népzenével. Időközben azonban egyéb műfajokban is kipróbálta magát: vokálozott a Nyersben és helyettes énekese volt a szegedi Blues B.R.Others zenekarnak. 2007 tavasza óta a nemEZ együttes énekese, hegedűse.  Lőfi Gellért (zongora, harmonika)

  A sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceum hegedű szakán érettségizett, a brassai "Transilvania" Egyetem zenepedagógia szakán államvizsgázott, rangos karmesteri kurzusokra jár, folyamatosan fejleszti tudását. Jelenleg, városunk művészeti líceumának hegedű tanára, a Szerenád zenekar másod karmestere, a gimnazisták kórusának karmestere, a Krisztus Király Katolikus Templom orgonistája és zenei vezetője, a Laudate kamarakórus karmestere, a Melodika alapító tagja, sok koncertet szervez és sikeresen korrepetál hangszeres és énekes előadókat. Az Evilági együttes tagjaként zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.  Orbán Ferenc (ének, hegedű, gitár, cimbalom, mandolin)

  Baráti éneklések és nagy álmok eredményeként született meg a két első zenekarra (Hajasok, Forgotten). A Csalóka együttessel való találkozása csábította vissza a népi gyökerekhez, előkerült a cimbalom, majd a hegedű.

  Első verses lemeze –Gyermekvilág (2001)-, melyet azóta több is követett: Pilinyszky-dalok (2002), Örökség (2005), Szívhangok (2007). Majd a Mozsikácska (2005) és az Egyedül (2006) lemezek.

  A kolozsvári konzervatórium zenepedagógia szakán végzett.

  Színházi zenéket is alkotott (Törékeny, Bernarda Alba háza, Hamlet, Don Quijote), képes-verses könyveket, zenés cd-mellékletekkel készített (Évszakok, Panna-dalok) valamint -a Benedek Elek emlékév kapcsán- megjelentet a MeseMorzsák hanglemeze.

  Az Evilági megálmodója.

  Az Evilági együttes tagjaként, a zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa. Saját honlapja is van a www.orbanferenc.com.  Pakot István (ének)

  Társadalom tudományokat tanul a Mikes Kelemen Főgimnáziumban, az iskola kórusában kezd énekelni. Érettségi után Olaszországban tanul, hazatérve a brassói Transilvania egyetem zenei tanszékének zenepedagógia hallgatója, majd annak boldog diplomása. Ez idő alatt sepsiszentgyörgyi és brassói kórusok aktív énekese. A Snaps Vocal Band alapító tagja. Első egyéni produkciója, 2011-es Szentgyörgynapok kulturális hetében volt hallható, latható „Barát-Koz” néven. Szintén ez év nyarátol a Transylmania etno-rock együttes énekese. A zenében egymáshoz közeledni véli saját magát és világát.

  Sebestyén Lázár Enikő (ének)

  A líceumot a sepsiszentgyörgyi Művészeti Líceumban végezte brácsa szakon, énekes tanulmányait a nagyváradi Zene Egyetemen kezdte, ugyanitt a Filharmónia kóristája, majd államvizsgázik a brassai "Transilvania" Egyetem ének szakán. Már az egyetem alatt betanít a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumban, majd államvizsga után címzetes ének szakos tanár, napjainkban az intézmény vezetője. A Melodika alapító tagja, a Codex régizene együttes énekese. Vokál-szimfónikus művek, opera, operett, egyházzene, musical műfajok találhatók repertoárjában.  Szélyes Margit (ének)

  A líceumot az udvarhelyi "Palló Imre" Művészeti Líceumban ének szakon végezte. Ezt követően a brassói "Transilvania" Egyetem énekszakán államvizsgázott. Egyetem után a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceum énektanára és ugyanakkor a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola énektanára is, jelenleg a Kovászna megyei Művelődési Központ zenei szakelőadója. A Transylmania etno-rock együttes egykori szólistája, a Melodika énekegyüttes alapító tagja, a II. Musical hangja énekverseny döntőse, az Evilági együttes tagjaként a Zentai Énekelt Versek Fesztiváljának első- és közönségdíjasa.  Tasi Nóra (ének)

  2OO8-ban végezte a sepsiszentgyörgyi "Plugor Sándor" Művészeti Líceumot, klasszikus ének szakon. Jelenleg a kolozsvári "Gheorghe Dima" Zeneakadémia és a budapesti "Bartók Béla" Jazz Konzervatórium ének szakos hallgatója. A 2OO7-ben alakult St. George Quintet együttes énekese, melynek hatására nőtt az érdeklődése a jazz zene, az improvizáció iránt és ez letérítette a klasszikus zenei pályáról. Legnagyobb szakmai örömét a saját dalainak írásában és előadásában leli, melyeket főleg magyar nyelven szólaltat meg.  Tinca Teddy (gitár)

  Autodidakta módon tanult, a zenét hallgatva és nem olvasva. Számos együttest alapított, közöttük akadtak tiszavirág életűek, ám olyanok is, amelyek a mai napig működnek, közismertek - akár a Mercedes Band. Gitárjátéka a blues gyökereire vezethető vissza, ám a jazz, funk műfajokkal is kacérkodik - nemzetközi jazzfesztivál gálaestjén (nyertesként), illetve Alexandru Şipa a romániai jazz történetét bemutató könyvbemutatóján zenél a Free Connection nevű jazz-zenekarával.

  A hétköznapokban újságíróként ténykedik egy háromszéki napilapnál, zenei pályafutása alatt pedig számos olyan példaképével sikerült együtt zenélnie, mint Földes László (Hobó), Ferenczi György.

 •