• Ştiri şi actualităţi

  • 2021. 05. 17.

    Expoziţia Komárno şi Háromszék în oglinda artei fotografice

    Vineri, 21 mai, Piaţa Libertăţii din Sfîntu Gheorghe va deveni un spaţiu-oglindă pentru două regiuni care încearcă a se cunoaşte şi a se promova reciproc, prin implicarea într-un proiect de parteneriat cultural. Este vorba de Caravana Artelor, un proiect de artă fotografică, care a început în 2018, graţie unei invitaţii a Ministerului Resurselor Umane din Ungaria, cînd regiunile partenere au fost judeţul Covasna şi Muravidek din Slovenia. În primăvara lui 2021, Proiectul a ajuns la episodul2, iar etapa lui finală este Expoziţia Komárno şi Háromszék în oglinda artei fotografice de data aceasta, rod al parteneriatului dintre Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Clubul de Fotografie Helios din Komárno (Slovacia).

    La Apelul de participare lansat de Centrul de Cultură al Judeţului Covasna au răspuns 21 de artişti fotografi covăsneni, care au trimis peste 200 de imagini. Materialul expoziţional din regiunea parteneră a fost selectat din lucrările membrilor Clublului de Fotografie Helios din Komárno, un club cu o istorie de 60 de ani. Astăzi, Clubul-Foto Helios din Port-Komárno, cu sediul în clădirea Palatului Zichy din Komárom, este recunoscut drept unul dintre cele importante cluburi de artă fotografică din Slovacia.

  • 2021. 05. 12.

    100 de ani de la naşterea Imnului Secuiesc

    În 2021, Imnul Secuiesc împlineşte 100 de ani, iar Consiliul Judeţean şi Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează, în octombrie, un simpozion pe tema naşterii poemului şi a muzicii, despre care circulă multe legende. O întîlnire ştiinţifică la care vor participa etnografulIldikó Kriza, istoricul Balázs Ablonczy, istoricul Nándor Bárdi, cercetătorul Zoltán Katona, reprezentanți ai familiei Csanády.

  • 2021. 05. 10.

    Cum se face pasul de la dansurile tradiţionale la cultura civică

    Din 2006, cînd spunem Százlábú/Miriapod, spunem numele unui Ansamblu de Dans Popular, pe care coregraful-dansator-etnograf EndreVirág l-a transformat într-un adevărat Atelier de Creaţie, unde copiii şi tinerii, cu vîrste între 7 şi 18 ani, se joacă pe terenul muzicii şi dansurilor tradiţionale. Este o joacă prin care se formează un reflex uman extrem de important, REFLEXUL DE A PROTEJA şi a păstra în forme vii valorile tradiţionale autentice ale comunităţilor. Un reflex care înseamnă că, în AnsamblulSzázlábú/Miriapod, odată cu dansurile tradiţionale, copiii şi tinerii învaţă să fie responsabili, învaţă să PROTEJEZE tot ceea ce este în pericol de contaminare.

    Aşa se face că, weekend-ul trecut, Miriapoadele nu au stat pe gînduri şi au răspuns imediat la chemarea Bisericii Reformate din Angheluş de a ocroti / curăţa mediul înconjurător al unui sat aflat în pericol de contaminare. Bravo, Miriapozilor!

  • 2021. 05. 07.

    Sărbătoarea ouălor roşii de Paşti de la Brădet, Ediţia26

    Anul trecut, Sărbătoarea ouălor roşii de la Brădet a fost anulată din cauza pandemiei, dar Ediţia26 a acestui eveniment tradiţional s-a desfăşurat în această primăvară, a treia zi de Paşte, marţi, 4 mai 2021, la Căminul Cultural Floroaia Mare (Căminul Cultural din Brădet devenind Centru de vaccinare anticovid).

    Sărbătoarea s-a desfăşurat cu respectarea regulilor impuse de pandemie : locurile au fost limitate şi rezervate invitaţilor; participanţii au purtat măşti pe toată durata evenimentului şi au respectat distanţarea socială; la intrare au existat dezinfectanţi şi organizatorii au verificat temperatura fiecărui participant. În sală au participat doar 50 de persoane, desfăşurarea Sărbătorii fiind transmisă online,live, pe pagina de Facebook a Primăriei Întorsura Buzăului.

    Sărbătoarea ouălor de Paşti de la Brădet este organizată de Casa de Cultură din Întorsura Buzăului, sub coordonarea directorului acestei instituţii, Costică Oltean. Centrul de Cultură al Judeţului Covasna este implicat în acest proiect în calitate de partener,avînd în vedere misiunea instituţiei noastre de a sprijini eforturile de păstrare în forme vii a meşteşugurilor tradiţionale.

  • 2021. 04. 14.

    Fabuloasa moştenire a lui Pali bácsi din Cernat

    Există în Secuime, mai precis în judeţul Covasna, un muzeu atipic, care de aproape jumătate de veac este căutat şi vizitat de turişti din întreaga lume, şi este căutat datorită faptului că i s-a dus vestea de SPAŢIU VIU,asemănător cu o mare şi tradiţională gospodărie secuiască. Este vorba Haszmann Pál Múzeum / Muzeul Haszmann Páldin Cernat– un spaţiu viu, unde nu te întîlneşti doar cu obiecte care nasc amintirea trecutului, ci poţi privi, de pildă, un grup de muncitori care meşteresc o poartă secuiască, sau cîţiva tineri care învaţă un meşteşug tradiţional (sculptatul în lemn, pictatul mobilei, dulgheritul, tîmplăria, etc). Pînă acum cîteva zile, te puteai întîlni şi cu unul dintre fiii fondatorului Muzeului, Pál Haszmann junior, care tocmai îngrijea un pom, sau meşterea şi repara ceva din neobişnuita gospodărie secuiască, unde Pali bácsite primea cu ochii străluncind de o blîndă bucurie. Sîmbătă, 10 aprilie 2021,Pali bácsis-a stins, la vîrsta de 79 de ani, dar toată bogăţia sufletului său a rămas să strălucească pentru eternitate în Haszmann Pál Múzeum.

  • 2021. 03. 25.

    Expoziţia Ouăle încondeiate din judeţul Covasna

    Încondeierea ouălor este un meşteşug cu puternică tradiţie în comunităţile maghiare şi româneşti din judeţul Covasna. În 2012 Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a publicat “Háromszéki írott tojások/Ouăle încondeiate din Trei Scaune” – o cercetare în limba maghiară a etnografului Kakas Zoltán. De atunci, cartea a fost lansată în mai multe localităţi din zonă şi din ţară, inclusiv la Institutul Maghiar din Bucureşti. Din conceptul de lansare/promovare a cărţii a făcut parte şi o Expoziţie etnografică itinerantă cu printuri, fotografii în rame, exemplare de ouă încondeiate din colecţii. Printurile refac cele mai importante pagini din structura volumului de etnografie, începând cu cea mai veche colecţie de ouă, până la cele mai interesante tehnici de încondeiere, compoziţii ornamentale şi cromatice, tradiţii de Paşti: tradiţia săniuşului din Scaunul Orbai, străbaterea hotarului din scaunul Kezdi, împuşcatul cocoşului şi stropirea fetelor.

  • 2021. 03. 25.

    Apel de participare – Strategii de marketing și comunicare în domeniul meşteşugurilor tradiţionale

    Curs de pregătire – 23-24 aprilie 2021

    Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna organizează un Curs destinat sprijinirii meşterilor tradiţionali. Cursul face parte din Programul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un program finanţat de statele Islanda, Liechtenstein şi Norvegia.

    Cursul este conceput a se desfăşura timp de două zile, în 23 şi 24 aprilie 2021, şi este structurat pe două workshop-uri.

    Scopul Cursului Strategii de marketing și comunicare în domeniul meşteşugurilor tradiţionale :sprijinirea meşterilor tradiţionali în efortul de a-şi promova şi vinde produsele, prin însuşirea unor cunoştinţe de bază care să le faciliteze conectarea la sistemul de comunicare al lumii de azi şi accesul la diverse surse de finanţare.

  • 2021. 01. 26.

    Apel de participare – Concurs de fotografie

    Caravana arteidouă spaţii culturale, Komárno şi Háromszék, în oglinda artei fotografice

    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Clubul de Fotografie Helios din Komárno (Slovacia) anunţă organizarea unui concurs de fotografie deschis pentru fotografii profesionişti şi amatori din cele două spaţii culturale. Este vorba de proiectul CARAVANA ARTEI – Komárno şi Trei Scaune în oglinda artei fotografice, care a câştigat licitaţia de proiecte finanţată de Ministerul Resurselor Umane din Ungaria. Scopul Proiectului este să stimuleze creativitatea artiştilor fotografi din Komárno şi din Háromszék / Trei Scaune / judeţul Covasna, prin implicarea lor în procesul de cunoaştere şi promovare a celor două regiuni partenere.

    vezi Apelul de participare în file

  • 2021. 01. 11.

    Ziua Culturii Naţionale – 15 ianuarie 2021

    La sfîrşitul lui 2020, anul călătoriilor suspendate, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a publicat însemnările de călătorie ale unui scriitor născut în Araci, volum prin care le propune cititorilor să descopere cum şi unde călătorea un scriitor ardelean cu un secol în urmă. Este vorba de volumul Romulus Cioflec, Însemnări de călătorie– de prin reviste adunate, ediție îngrijită și studiu introductiv de Luminița Cornea. Pentru a înţelege importanţa acestei cărţi, care cuprinde notele de călătorie ale lui Romulus Cioflec, apărute în publicațiile vremii între anii 1907-1926, trebuie să pornim de la o incontestabilă realitate : în literatura oricărei naţiuni, respectiv în biografia oricărui scriitor, călătoria este una dintre temele fundamentale, care se regăseşte în texte de o mare diversitate, deschizătoare de direcţii şi genuri literare.

    De Ziua Culturii Naţionale, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online lansarea unei cărţi care recuperează şi reuneşte texte cu valoare documentară şi cu un rarisim parfum de epocă. Despre povestea acestui volum şi despre locul pe care îl ocupă printre cărţile semnate de Romulus Cioflec va vorbi Luminiţa Cornea.

  • 2020. 12. 20.

    Duminică seara – primiţi cu colindul?

    Duminică seara – primiţi cu colindul?

    Primiţi cu colindul?– aceasta-i întrebarea din Ajunul Crăciunului! O întrebare care, din cauza pandemiei, nu mai poate răsuna în spaţiul real, la ferestrele caselor noastre. Dar putem rosti întrebarea la ferestrele virtuale pe care le deschideţi cu ajutorul Internetului.

    Primiţi cu colindul?– ne va întreba Mălina Boricean, din Sita Buzăului, care – duminică, 20 decembrie – va veni la fereastra virtuală deschisă de instituţia noastră cu un vechi colind românesc : Aseară pe-nserate.

    Mălina Boricean este o tînără care învaţă să păstreze în forme vii nu doar vechile colinde româneşti, ci tot ce ţine de valorile tradiţionale ale comunităţii în care a crescut. Mălina este elevă la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București, unde studiază canto popular, un studiu pe care l-a început de la 7 ani, odată cu înscrierea la Școala Populară de Arte și Meserii Tiberiu Brediceanu din Brașov.

    Vă dorim un Crăciun luminos!

  • 2020. 12. 19.

    În aşteptarea îngerilor – Daruri video de Crăciun din partea CCJC

    Ne-am obişnuit să spunem că împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai frumoase tradiții din lume, dar felul cum astăzi împodobim brazii şi trăim această Sărbătoare creştină este din ce în ce mai departe de tradiţiile în care au crescut părinţii, bunicii şi străbunicii noştri. Cum pe vremuri nu existau supermarketuri, de unde să cumpărăm beteală, globuleţe colorate şi fel de fel de bomboane învelite în staniol sau hîrtie colorată, pomii de Crăciun erau împodobiţi cu mere, nuci, figurine din hîrtie şi bomboane făcute în casă.

    Pentru a ne pregăti de Crăciun în spiritul tradiţiilor de altădată, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a deschis un Atelier, În aşteptarea îngerilor, unde a invitat meşteri şi artişti din judeţul nostru.

    Responsabil proiect: Szőts P. Zsuzsa

  • 2020. 12. 18.

    Ziua Minorităţilor Naţionale

    De Ziua Minorităţilor Naţionale, vineri, 18 decembrie, de la ora 18.00, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna transmite online premiera filmului documentar Székföldje–Szórványban a tömb peremén / Pămînt natal–Risipiţi la marginea matricei.

    Ziua de 18 decembrie a intrat în istorie în anul 1992, cîndAdunarea Generală a ONU a adoptat Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinînd minorităţilor naţionale, etnice, lingvistice şi religioase. Declaraţia a fostprimul document internaţional care oferea o garanţie de respectare a drepturilor minorităţilor, în cadrul general de apărare a drepturilor omului, motiv pentru care mai multe state au dorit să-i marcheze importanţa,prin desemnarea zilei de 18 decembrie drept Ziua Minorităţilor Naţionale.

  • 2020. 10. 31.

    Lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd

    Joi, 30 octombrie 2020, a avut loc lansarea online a volumului Oameni de seamă din Trei Scaune în cimitirul Házsongárd. Este vorba de un proiect editorial pe care Consiliul Județean Covasna și Centrul de Cultură al Judeţului Covasna l-au finalizat, prin Editura Judeţeană Háromszék, cu ocazia restaurării mormântului Contelui Mikó Imre.

    Editorul volumului este istoricul Zsuzsa Szőts Papp, referent al Centrului de Cultură al Judeţului Covasna, care a prezentat structura publicaţiei. Zsuzsa Szőts Papp a precizat că de 10 ani cercetează mormintele din Házsongárd ale oamenilor de seamă cu legături în Háromszék / Trei Scaune, construind o bază de date pe care o actualizează continuu, iar descoperirea de noi informații a determinat-o să vină cu un nou concept. Astfel, 15 noi titluri îmbogățesc ediţia actuală a volumului, pe lângă cele vechi. Primele 39 de titluri vizează personalitățile care s-au născut în Háromszék, iar la sfârșitul publicației există un registru al celor cu descendență în Trei Scaune, care și-au găsit odihna eternă în Házsongárd.

  • 2020. 10. 29.

    Rezultate


  • 2020. 10. 19.

    Laureaţii Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar

    Stup2020 – Retrospectiva filmului documentar a reunit poveşti de viaţă dintre cele mai diverse, care au fost transmise online în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc, colorînd Programul acestui eveniment, ajuns la EdiţiaXI. Cele 16 producţii înscrise în Concursul deschis de Retrospectiva Stup2020 au fost evaluate de un juriu alcătuit din : Buglya Sándor – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul secției de film și artă fotografică la MMA; Péterffy András – regizor, laureat al Premiului Balázs Béla, conducătorul Asociației Dunatáj.

  • 2020. 10. 14.

    Rezultat la anunț de proiect

    Link la anunțul de lansare proiect de finanțare
  • 2020. 10. 08.

    Instituţia noastră a colaborat şi anul acesta cu tinerii organizatori ai Zilelor Sfîntului Mihail

    Printre tradiţionalele Sărbători de Toamnă se remarcă Ziua Sfîntului Mihail, care se organizează în fiecare septembrie. Conform tradiției, această Sărbătoare și evenimentele legate de ea au fost integrate în viaţa ceangăilor din Bîrsa. În zilele noastre, rosturile Sărbătorii s-au schimbat puțin, în sensul că întreaga sa desfăşurare are drept scop păstrarea identității comunităţilor maghiare din satele săcelene şi promovarea valorilor şi tradiţiilor specifice acestor comunităţi.
    Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a răspuns invitaţiei Clubului Maghiar de Tineret din Săcele de a contribui la desfăşurarea Zilelor Sfântului Mihai, Ediţia 2020, prin susţinerea unei reprezentaţii a Teatrului de Păpuși Cimborák, care a avut loc în 4 octombrie.

  • 2020. 10. 05.

    G6 din Secuime deschide o fereastră virtuală spre grafica internaţională contemporană

    A început octombrie, luna cînd Ediţia6 a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a intrat în linie dreaptă, adică în ultima sa etapă, cea a vernisajelor şi a desemnării cîştigătorilor. Prima etapă a acestui complex şi prestigios Proiect internaţional de arte vizuale a început în ianuarie 2020, cu lansarea Apelului de participare la Concursul de Grafică, apel la care au răspuns 868 de artişti, din 65 de ţări de pe toate continentele, pe adresa organizatorilor din Secuime ajungînd peste 2100 de creaţii grafice. Apoi, întreaga lume s-a trezit în plină pandemie de coronavirus, dar organizatorii BienaleiG6 au găsit soluţii pentru a finaliza Proiectul la termenul stabilit, prin deschiderea unor spaţii de întîlnire în virtual.

    Aşadar, sîmbătă, 10 octombrie, de la ora 18, pasionaţii de arte vizuale sînt aşteptaţi în casa virtuală a Proiectului, pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/grafikaiszemle, unde va avea loc vernisajul ExpoziţieiG6Bienala de Grafică din Ținutul Secuiesc, prin transmiterea online a filmului G6.

  • 2020. 09. 08.

    Anunț de lansare proiect de finanțare

    Centrul de Cultură al Județului Covasna acordă finanțări nerambursabile pentru editări de reviste literare pentru copii și tineri, cu derulare în perioada cuprinsă între data semnării contractului de finanțare și 21 decembrie 2020.

    La concurs pot participa editurile şi redacţiile revistelor literare pentru copii și tineri.

    Termenul limită de înscrierea proiectelor editoriale: 08. 10. 2020., ora 12:00.

    Documentele necesare înscrierii de proiecte editoriale precum și regulamentul de concurs sunt disponibile mai jos.

    Mai multe detalii despre sesiunea de finanţare puteţi obţine la e-mail office@cultcov.ro sau tel.: 0267-351 648.

  • 2020. 08. 27.

    Continuăm promovarea meşteşugurilor tradiţionale din Secuime cu o Expoziţie în oraşul Covasna

    În ultimii 5 ani, Centrul de Cultură al Judeţului Covasna a inclus în programul său de activitate numeroase proiecte de valorificare şi promovare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene, care au constat în publicarea unor monografii şi organizarea de tîrguri, ateliere, expoziţii şi proiecţii de filme documentare despre diverşi meşteri din judeţul nostru. Toate aceste proiecte fac parte dintr-o Strategie de revitalizare a meşteşugurilor tradiţionale covăsnene. Este vorba de o Strategie care a fost întocmită în perioada 2015-2016, cînd Centrul de Cultură al Judeţului Covasna şi Consiliul Judeţean Covasna au implementat Proiectul Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare, un proiect finanţat de stateleIslanda, Liechtenstein şi Norvegia, în cadrul unui program european de conservare şi revitalizare a patrimoniului cultural şi natural.

    Din această Strategie pe termen lung face parte şi Expoziţia Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime, care va fi vernisată marţi, 1 septembrie, de la ora 16, la Galeria de Arte  Kádár László din oraşul Covasna. Expoziţia va fi deschisă de  etnograful Dr. Kinda István – consultantul ştiinţific al Proiectului  Meşteşuguri Tradiţionale din Secuime – revitalizare prin digitizare şi promovare.



  •