Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2023. 11. 14.

  I. Mozsika népzenei képzés haladóknak

  November 18-ig lehet jelentkezni az I. Mozsika népzenei képzésre. A november 19 – december 15 közt sorra kerülő népzeneoktatásra hegedűn, brácsán, harmonikán és nagybőgőn játszó zenészek jelentkezését várjuk!
 • 2023. 11. 12.

  Büszkeségünk, Nagybacon

  Tudományos igénnyel megszerkesztett, 13 szerző tanulmányát tartalmazó településmonográfiát mutattunk be vasárnap Nagybaconban.

 • 2023. 10. 31.

  KÖNYVBEMUTATÓ: Székelyföld települései - Nagybacon

  „Ez a kötet Erdővidék egyik legjelentősebb településéről szól. Egy olyan nagyközösségről, amely meg akar maradni és ezáltal példát mutathat a környező falvaknak is.”
 • 2023. 10. 16.

  XI. Mozsika Népzenei Műhelymunka • Beszámoló

  A XI. Mozsika Népzenei Műhelymunkára 2023.augusztus 27. – szeptember 1.között került sor Csernátonban (Kovászna megye)37, elsősorban Kovászna megyei személy részvételével.
 • 2023. 10. 12.

  Újabb monográfiávál bővült kiadványsorozatunk

  A helytörténeti vonatkozású kiadványok iránti széles érdeklődére adott válaszként Kovászna Megye Tanácsa és a Háromszék Vármegye Kiadó egy évtizede indította útjára a Székelyföld települései kiadványsorozatot. A történelmi Székelyföld, szűkebb értelemben Háromszék múltját feltáró sorozatunk újabb kötettel gazdagodott.

 • 2023. 10. 11.

  A Székelyföldi Mofetták – hiánypótló és korszerű népszerűsítése - ESPA Innovative Spa Education díj

  350 meghívottal ünnepelték Karlovy Vary luxus gyógyszállójában, a Grand Hotel Puppban, az European Spas Innovation Awards-ot, amely a legmagasabb presztízsű az európai egészség- és gyógyfürdőiparban.

 • 2023. 10. 07.

  Női szerepek a Visorban/Vizorban

  Október 6-án Ujj Zsuzsi fotós, költő, performer és dalszerző „Nekem a szárnyamat már senki sem szegheti” című kiállítása nyitotta a Visor – Székelyföldi Fotófesztivál harmadik kiadását, akinek ’86–91 között készített fotóperformanszai – saját bevallása szerint – a kiszolgáltatottságról, az elesettségről, a halálról és a szeretetlenségről, de a szépségről is szólnak. Az emberi esendőségről. Ujj Zsuzsi több mint 30 éve nem vett fényképezőgépet a kezébe és dalokat sem nagyon írt, művészete mégis aktuális. Napjainkban fedezik fel újra Magyarországon és külföldön képzőművészeti, performansz- és fotós munkásságát. A fotózás, mint művészeti tevékenység 1992-ben lezárult életében, a képei azonban később nemzetközi karriert futottak be. Kiállították őket a bécsi MUMOK-ban, majd a londoni Tate-ben. Azóta New York-i és Los Angeles-i galériákban is bemutatták fotóperformanszait.

 • 2023. 10. 06.

  Kezdetét vette a XIV. Székelyföld Napok

  Hargita, Marosés Kovászna megyék immár 14 éve igyekeznek az egymás közötti értékcserére, arra, hogy bemutassák Székelyföld sajátosságait és szellemi javait a nagyközönségnek. „Jövőnk a kultúra” mottóval vette kezdetét a Székelyföld Napok rendezvénysorozata, október 5-én a gyergyóalfalvi Petőfi Sándor Művelődési Házban.
 • 2023. 09. 29.

  3. Visor - Székelyföldi Fotófesztivál

  A vidéki programpontok mellett, a Székelyföld Napoknak idén is lesznek kiemelt rendezvényei: Kovászna megyében immáron harmadik alkalommal kerül sor a Visor – Székelyföldi Fotófesztiválra – számolt be Vargyasi Levente filmes-fotográfus, a 2023. szeptember 28-án tartott sajtótájékoztatón.

 • 2023. 09. 29.

  Hamarosan kezdetét veszi a XIV. Székelyföld Napok

  Október 5. és 15. között Hargita, Kovászna és Maros megyék tanácsai és a hozzájuk tartozó kulturális intézmények 14. alkalommal szervezik meg a Székelyföld Napokat, amelynek idei mottója „Jövőnk a kultúra”. Az idei rendezvénysorozat arra a kulturális örökségre kíván rávilágítani, amelyet elődeink hagyományoztak ránk, s amely - a felnövekvő nemzedék számára is - biztonságos alapként szolgál.

 • 2023. 09. 21.

  》Mozgásfotózás kisvonatból《

  A Visor Székelyföldi Fotófesztivál harmadik kiadásának egyik izgalmas programpontja Feleki István fotóművész Trans - Paysage című tárlata lesz. A fotógráfia szerelmeseinek a kiállított munkák megtekintése mellett lehetőségük adódik részt venni egy különleges műhelymunkán is a fotóművésszel 》mozgásfotózás《 témában.
 • 2023. 08. 31.

  Mozsika népzenei műhelymunka Csernátonban

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében vasárnap kezdődött és pénteken ér véget Felsőcsernátonban a Hanna Panzióban a XI. Mozsika népzenei műhelymunka, melynek hosszú távú célja a népzenénk, néptáncaink, népszokásaink megőrzése, éltetése és a nagyközönség körében történő népszerűsítése. Rövid távú célként a szervezők a népzene művelését, a népzene iránt érdeklődők továbbképzését, szakismeretük fejlesztését, valamint népzenei együttesek létrejöttének elősegítését tűzték ki.
 • 2023. 07. 10.

  Tizennyolcadik módszertani kézműves és néptánc műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében, idén július 3-7. között immár tizennyolcadik alkalommal kerül megszervezésre Csernátonban a Módszertani kézműves és néptánc műhelymunka, amelynek célja az erdélyi pedagógusok szakképzése, egy-egy tájegység táncos elemeinek oktatása annak érdekében, hogy helyesen adják át azokat a következő generációknak.

 • 2023. 07. 10.

  Székely Értékőrök Dél-erdélyi kalandozásai

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Értéktár év elején többfordulós honismereti vetélkedőt hirdetett, amelyen székelyföldi települések képviseltették magukat. A döntőbe jutott első 10 csapat július 4 és 6 között jutalomkiránduláson vett részt Demeter László és Szőts Papp Zsuzsa vezetésével.

 • 2023. 07. 07.

  XI. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsának közös szervezésében 2023. augusztus 27. – szeptember 1.közöttkerül sor Csernátonban a XI. Mozsika népzenei műhelymunkára.

 • 2023. 06. 23.

  A Moldvai és gyimesi népzene-oktatási műhelymunka beszámolója

  2023. március 3. és április 22. között zajlott le Sepsiszentgyörgyön a 3 alkalomból álló Moldvai és gyimesi népzene-oktatási műhelymunka a REGÖS Ifjúsági és Közművelődési Egyesület szervezésében, partnerségben a Kovászna Megyei Művelődési Központtal.
 • 2023. 06. 06.

  Hungarikum vetélkedő - döntő Balatongyörökön

  Huszonhét csapat mérte össze tudását a Kárpát-medencei Hungarikum vetélkedőn, Balatongyörökön, ahol a Kovászna Megyei Művelődési és a Kovászna Megyei Értéktár Központ által megszervezett regionális döntőn továbbjutó két csapat (általános és középiskolai) képviselte Erdélyt. 
 • 2023. 06. 06.

  Néptáncegyüttesek találkoztak

  Tizenhetedik alkalommal került megszervezésre a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója Kézdiszentlélek búcsújáró hegyén, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának szervezésében.
 • 2023. 05. 31.

  Több mint ezerkétszáz ifjú táncos érkezik Perkőre

  Szombaton, június 3-án, tizenhetedik alkalommal kerül megszervezésre a Kézdiszentlélek fölötti szent hegyen a Perkő Gyermek- és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és Kézdiszentlélek Polgármesteri Hivatalának közös szervezésében.

 • 2023. 05. 24.

  Független fotósok székelyföldi versenye

  Idén 2023.október 6-15 között kerül megrendezésre a harmadik Visor - Székelyföldi Fotófesztivál. A Visor - Székelyföldi Fotófesztiválkapcsolódási felületet biztosít a műkedvelő és hivatásos fotó(sok) találkozásának, a helyi és a nemzetközi fotográfusok bemutatkozásának és együttműködésének a közös gondolkodás és alkotás jegyében.

  A Független fotósokszékelyföldiversenyeegy új programpontja aVisor - Székelyföldi Fotófesztivál-nak.
 •