• 2006 – Ifjúság Éve

  «« vissza
 • A Művelődési Központ egész éves tevékenysége a fiatalokra fókuszált, hiánypótló programjaival próbálta felhívni a média és a közvélemény figyelmét, hogy a jövőépítés folyamata nélkülük elképzelhetetlen, ezért élethelyzeteket, kihívásokat kell számukra generálni, hogy fontosnak érezzék magukat, hogy képesek legyenek kiállni a közösségeikért, a közösségeinkért

  Az ifjúságot érintő programjank:
  -
  Háromszék Legfiatalosabb települése – megyei vetélkedő
  -Háromszéki Diáknapok 2006
  -Perkő Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttesek Találkozója
  -Telep.1
  -Rétyi fúvóstábor (partnerként szerepel a K.M.M.K.)
  -Amatőr színjátszó és rendezőtábor
  -Zágoni Néptánctábor
  -Csernáton – Tótvázsony Ifjúsági Csere
  -Háromszéki Diáknapok toborozó- és szervezőtábora
  -Mérföldkövek – közép-dunántúli tanulmányút

  Háromszék Legfiatalosabb Települése- megyei vetélkedő:
  A vetélkedő ifjúsági szervezeteknek, nem formális csoportoknak, települések fiatal önkormányzatainak volt meghirdetve. Kistelepülés, nagytelepülés, város kategóriákban lehetett versenyezni. A 2006. január és szeptember között lezajlott vetélkedőn 9 csapat vett részt. A benevezett 15 szervezetnek a közművelődési tevékenységeit, sport-, szabadidős-, hagyományőrző programjait, cserekapcsolatait, környezetvédelmi akcióit, szociális tevékenységeit, közösségfejlesztő programjait pontozta, egy háromtagú zsűri.
  A projekt rövid és hosszútávú célja volt a következetes ifjúsági élet fellendítése a háromszéki településeken, a hagyományápolás és a közösségfejlesztés.
  A nyeremények között szerepelt kategóriánként egy-egy közösségi ház felszerelése és részt vehettek egy közép-dunántúli tanulmányúton, minden benevezett csapat 1 képviselője, a város kategória esetén, 3 képviselő, csapatonként.
  A 9 csapat, a vetélkedő alatt 555 programot valósított meg, főként  művelődési, sport és szabadidős és közösségfejlesztő tevékenységeket, de volt csapat, aki a tárgyi és a szellemi gyűjteményekre is nagy hangsúlyt fektetett. A vetélkedő alatt több mint 60 pályázatot írtak, amelynek 50%-a nyertes volt.
  A vetélkedő eredményhirdetésére, 2006. október 22-én került sor, az Őszi Közművelődési Napok keretében. Az ünnepélyes díjátadót megelőlegezve, az értékelés nemcsak statisztikai kimutatásokból állt, hanem élménybeszámolók hangzottak el, ugyanis minden benevezett csapatról egy-egy értékelő kisfilm készült.  
  2006. november 5-12 között zajlott a MÉRFÖLDKÖVEK – közép-dunántúli tanulmányút. Helyszínei: Nagyvázsony, Tótvázsony, Taliándörögd, Magyarpolány ,Szentgál, Veszprém, Zirc, Gánt, Tatabánya, Esztergom,Tata.
  A résztvevőknek, a tanulmányút során lehetőségük nyílt betekinteni olyan magyarországi ifjúsági és ifjúsági szolgáltató szervezetek életébe, amelyek tevékenységükkel településeiken, régiójukban vagy nemzetközi szinten  innovatív ifjúsági munkát végeznek, „mérföldköveknek” számítanak. Lehetőség volt kapcsolatépítésre a közép-dunántúli szervezetekkel, egymás közötti csapatépítésre és rajtuk múlott, hogy haza térve, a megszerzett tapasztalatokat hogyan építették be, saját szervezeteik mindennapi életébe. Ez mellett a projekt keretében lehetőség nyílt, a már EU-s tapasztalatokkal rendelkező magyarországi szervezetek erre vonatkozó ismereteinek átadása és a háromszéki szervezetek közvetett felkészülése az EU-s forrásszervezésre, projektmenedzsmentre. 
  A vetélkedő nyertesei: Turulmadár Ifjúsági Egyesület (Sepsiszentgyörgy), Bölöni Farkas Sándor Kulturális Egyesület (Bölön), Bodvaj Ifjúsági Egyesület (Kisbacon).    
  A nyertes csapatok szerződést köttek a Kovászna Megyei Művelődési Központtal, amelynek értelmében a zsűri által jóváhagyott működési terveknek megfelelően 3 évig IFJÚSÁGI SZOLGÁLTATÓ IRODÁ-kat  működtetnek.
  Az irodák működési feltételei között szerepelt, hogy a  csapatok a nyereményt nem profitorientált célra használhatják, a helyi közösség számára hetente legkevesebb 10 órát nyitva kell tartaniuk, évente egy nagyrendezvényt meg kell szervezniük, évente 2 pályázatot le kell adniuk. A 3 éves megfigyelési időszakot (2007-2009) követően, a nyeremények jogtulajdonosai  az ifjúsági szervezetek lettek.
  A projekt lezárására 2010. február 17-én került sor, a Bod Péter Megyei Könyvtár, Gábor Áron termében, ahol a projekt ismertetését követően a ifjúsági irodákat működtető szervezetek, tartották meg tevékenységi és élmény beszámolójukat.
  A három év méltó lezárásaként, a szervezetek egy kis batyut kaptak így jelképezve, hogy önálló útra léptek. Az ünnepség záró mozzanataként a Turulmadár Ifjúsági Iroda berkeiben tevékenykedő Tobacco zenekar lépett fel és teremtett jó hangulatot.
  Projektfelelős: Péter Orsolya – peterorsi79@yahoo.com !

 •