Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2017. 06. 10.

  XII. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozóra a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa és a Kézdiszentléleki Polgármesteri Hivatal közös szervezésében került sor 2017. június 10 - én, a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen.
 • 2017. 06. 07.

  XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó

  A XII. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében kerül sor 2017. június 10. - én, a kézdiszentléleki Perkőn.
  A találkozó célja lehetőséget teremteni a székelyföldi gyermek- és ifjúsági néptáncegyütteseknek a megmutatkozásra, a kapcsolatteremtésre, hogy megélhessék a magyar néptánc örökségünk gazdagságát és sokszínűségét.
 • 2017. 01. 13.

  Átadják a Háromszék kultúrájáért díjat

  Az Árkosi Művelődési Központ (Bastion-ház, Olt utca 6, szám, Sepsiszentgyörgy) székhelyén január 15-én, vasárnap 17 órakor adják át a Háromszék kultúrájáért díjat, azt megelőzően könyvbemutatóra és tárlatnézésre kerül sor.

  Vasárnap 16 órától mutatják be a Kovászna Megyei Művelődési Központ kiadásában megjelent Romulus Cioflec – egy élet képekben című albumot és a Răspîntia (Útkereszteződés) című színdarabját tartalmazó kötetet. Az albumot dr. Luminița Cornea tanárnő, Romulus Cioflec munkásságának egyik legjobb ismerője szerkesztette, a fényképek és a kötetben megjelenő dokumentumok a Keleti-Kárpátok Múzeuma és a Cioflec család gyűjteményeiből származnak. A színdarab eddig kéziratban volt elérhető, ez az első alkalom, hogy megjelenik nyomtatásban.
 • 2016. 11. 28.

  Adventi hétvégéken avatják a pávai és bodoki mesekunyhót!


  Ünnepélyesen lezárjuk a 2015 szeptemberében meghirdetett MESEKUNYHÓ megyei programot: a következő hétvégéken felavatjuk a pávai és bodoki mesekunyhókat.

  A projekt ötletgazdája és kivitelezője a Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megye Tanácsa, amely 2015. szeptemberében két kategóriában hirdette meg a 7 hónapig tartó MESEKUNYHÓ vetélkedőt a megye vidéki közösségeinek. "A vetélkedő célja a közösségépítés volt, azt szerettük volna, hogy ezáltal megerősödjön a helyi identitástudat, hogy a helyiek, kicsik és nagyok felkutassák tárgyi és szellemi örökségüket, hagyományaikat, azokat megéljék, beépítsék és minél szélesebb körben népszerűsítsék" –  mondta el Péter Orsolya programfelelős. 
 • 2016. 11. 06.

  Díjazott dokumentumfilmek

  Két, néprajzi filmeket felsorakoztató szemlén is különdíjat kapott a Kinda István és Simon József alkotópáros által készített, hagyományos népi mesterségeket bemutató dokumentumfilmsorozat.  A tíz darab film a Székelyföldi népi mesterségek című, Izland, Liechtenstein és Norvégia pályázati alapjából finanszírozott projektünk részeként készült. 
 • 2016. 11. 03.

  Az első nyolc székely érték

  Csütörtökön Sepsiszentgyörgyön ülésezett a Székelyföldi Értéktár Bizottság, amely nyolc székelyföldi érték felvételéről döntött. Ezt megelőzően Kovászna, Hargita és Maros megyei művelődési szakemberek részvételével tartottak szakmai konferenciát a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén.

  A Székelyföldi Értéktár Bizottságban a három megyében tevékenykedő szakemberek vesznek részt, az első munkaülésén a húsz felterjesztésből nyolcat fogadtak el, így bekerült az értéktárba a székelyderzsi erődtemplom, a csíkszeredai Mikó-vár, a csíksomlyói pünkösdi búcsú, a marosvásárhelyi Kultúrpalota, a mikházi ferences templom és kolostor, Kézdivásárhely történelmi központja, Székely Nemzeti Múzeum és a kürtőskalács.
 • 2016. 10. 18.

  Átadták az Orbán Balázs-díjakat

  Kovászna megyéből Nt. Márkus András szentszéki tanácsos, címzetes esperes, őrkői plébános, Hargita megyéből Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató, a Márton Áron életéről szóló filmes monográfia alkotója, Maros megyéből Ft. Oláh Dénes marosvásárhelyi főesperes-plébános vehette át idén az Orbán Balázs-díjat. Az ünnepélyes díjátadót Sepsiszentgyörgyön, a Krisztus Király templomban tartották hétfő este. 
 • 2016. 10. 18.

  Kis- és nagyregények hosszú téli estékre - A PONT Kiadó estje

  A VII. Székelyföld Napok keretében, Kis- és nagyregények hosszú téli estékre címmel kerül sor a budapesti PONT Kiadó „történetmondó” estjére, 2016. október 18-án, kedden, 18 órától, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.
 • 2016. 10. 17.

  20 éves a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes

  Vasárnap ünnepelte fennállásának 20. évét a zabolai Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, a kerek évforduló megünneplését a VII. Székelyföld Napok részeként szervezték meg. A rendezvény a Csángó Néprajzi Múzeumban rajtolt, ahol dr. Pozsony Ferenc néprajzkutató köszöntötte az egybegyűlteket, megjegyezve, hogy a Gyöngyharmat Néptáncegyüttes, akárcsak a helyi múzeum, egy nagyon értékes néprajzi öröksége a falunak, amit ápolni kell.
 • 2016. 10. 14.

  Könyvbemutató Sepsiszentgyörgyön: Szalamandrák éjszakája

  A VII. Székelyföld Napok keretében, 2016. október 15-én, szombaton 18 órától a sepsiszentgyörgyi Tein tea- és kávéház a helyszíne Márton Evelin kolozsvári író Szalamandrák éjszakái című regénye bemutatójának. A szerzővel Szonda Szabolcs műfordító beszélget a rendezvényen.
 • 2016. 10. 14.

  Képregény kiállítás Sepsiszentgyörgyön

  Sepsiszentgyörgyön idén a Kép éve van, ehhez pedig szépen illeszkedik Victor Drujiniu képregény kiállítása, amelyet a VII. Székelyföld Napok részeként szerveznek meg. A kilencedik művészetnek is nevezett képregény tipikusan 20. századi műfaj, a popkultúra része, a sepsiszentgyörgyi Plugor Sándor Művészeti Líceum volt diákja, jelenleg Temesváron dolgozó Victor Drujiniu pedig az egyik legkeresettebb hazai képregényrajzoló, akinek sikerült az amerikai piacon is nevet szereznie. Október 15-én, szombaton 17 órakor Sepsiszentgyörgyön az Árkosi Kulturális Központ Olt utcai székhelyén nyílik meg a képregényrajzokat bemutató kiállítás, a műveket Kiss Bence rádiós műsorvezető méltatja. A munkák egy részét szabadtéren a város főterén lehet megtekinteni. A kiállítás megnyitója előtt, szombaton 13 órától, a Plugor Sándor Művészeti Líceumban műhelymunkát tart a diákoknak.
 • 2016. 10. 11.

  VII. Székelyföld Napok Kovászna megyei programja

  24 településen több mint 50 program, többek között 10 bábelőadás, 13 filmvetítés, 4 könyvbemutató, folklórműsorok, amatőr színházi előadások, kiadói estek, interaktív gyerekprogramok, koncertek és egyéb kulturális események várják az érdeklődőket Kovászna megyében a VII. Székelyföld Napok rendezvénysorozatán. Hagyományosan a Székelyföld Napok része a Székelyföldi Biennále hivatalos megnyitója és díjátadó gálája is (október 12., Sepsiszentgyörgy), idén a negyedik grafikai szemlére kerül sor: összesen 1238 alkotást küldött be 507 képzőművész 41 országból, ebből 312 művet válogatott be kiállításra a héttagú nemzetközi összetételű szakmai zsűri. Ugyancsak a megyeszékhelyen adják át a székelyföldi megyék által alapított Orbán Balázs-díjakat (október 17., Sepsiszentgyörgy).
 • 2016. 10. 11.

  Több település részese a VII. Székelyföld Napoknak

  Összesen közel 150 programmal várja az érdeklődőket Hargita, Kovászna és Maros megyében a VII. Székelyföld Napok, amelyet október 12–23. között szerveznek meg. A 130 szervezőt és partnert felsorakoztató rendezvénysorozat részleteiről október 10-i, marosvásárhelyi közös sajtótájékoztatójukon tájékoztattak a három megye vezetői és fő programkoordinátorai, és bemutatták a két nyelven, magyarul és románul megjelent műsorfüzetet. A Kultúrpalota tükörtermében elhangzott, hogy az idén több település kapcsolódott be, mint a korábbi években, ami azt jelzi, hogy erősödnek a három megye települései közti kapcsolatok.
 • 2016. 10. 10.

  Kisközösségek otthonában játszik a Cimborák Bábszínház!

  2016. október 12-22. között,  a 7. Székelyföld Napok rendezvénysorozat keretében, Kovászna megye 8 településén játszik a sepsiszentgyörgyi Cimborák Bábszínház. A helyi kisközösségek A REST LEGÉNYRŐL című magyar népmese alapján készült bábjátékot, a következő program szerint láthatják:

  ·        Október 12-én, szerdán 10 és 12 órától  Bodokon (Művelődési Ház).
  ·        Október 13-án, csütörtökön 11 órától Sepsibükszádon (Művelődési Ház).
  ·        Október 17-én, hétfőn 11 órától  Lemhényben (Művelődési Ház).
  ·        Október 18-án, kedden, 11 órától Kézdiszentlélek (Művelődési Ház).
  ·        Október 19-én, szerdán, 11 órától, Köpec (Művelődési Ház).
  ·        Október 20-án, csütörtökön, 11 órától, Székelyszáldobos (Művelődési Ház).
  ·        Október 21-én, pénteken, 10.30 és 12 órától Zágon (Művelődési Ház).
  ·        Október 22-én, szombaton, 11 órától Páva (Művelődési Ház).
 • 2016. 09. 30.

  „Tíz év mögöttünk, a jövő előttünk !” – 10 éves a Százlábú mozgalom

  Fennállásának tizedik évfordulóját ünnepli a Százlábú mozgalom, amely 2006 októberében gyermek néptánccsoportként jött létre, majd ebből nőtt ki Kovászna megye egyik legnagyobb és legértékesebb, gyerekeknek és fiataloknak szóló közösségépítő-néptáncos mozgalma.

  A sepsiszentgyörgyi Őszi vásár részeként, október elsején, szombaton 18 órától a főtéren mutatják be gálaműsorukat, amelyen a Szászlábú mozgalom három generációja lép fel egyszerre, több mint száz gyermek és fiatal.  Meghívott a Háromszék Táncegyüttes, a Tokos és a Folker zenekar.

  A Virág Endre és Virág Imola által kezdeményezett Százlábú együttes tíz évvel ezelőtt azzal a céllal indult útjára Sepsiszentgyörgyön, hogy a nagyon fiatal generációval megismertesse és megszerettesse a magyar népi játékokat, népzenét, néptáncot. A Virág házaspár azt vallja, hogy életünknek fontos lételeme a játék, az ének, a zene, a tánc, a Százlábú mozgalomban pedig nem az a lényeg, hogy kiből lesz jó táncos, jó énekes, hanem elsősorban az a fontos, érezzék jól magukat ebben a közösségben. A Százlábú mozgalom a tánc szeretete és a hagyományőrzés mellett szól a barátságról, az élménygyűjtésről és az értékes szórakozásról is.
 • 2016. 08. 30.

  Százlábú Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Műhelymunka

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és a Kovászna Megyei Tanács közös szervezésében, 2016. augusztus 1-7 között, a Borospataki Skanzenben zajlott a Százlábú Néptáncegyüttes és a Százlábacskák Gyermek Néptáncegyüttes kilencedik közösségépítő műhelymunkája. A tábor gazdag programja felejthetetlen élményeket, tapasztalatokat biztosított a 149 gyermek, fiatal és felnőtt résztvevőjének. 
 • 2016. 08. 27.

  Zala és Kovászna értékei - le kell bontani az adminisztratív határokat

  Zala és Kovászna értékei címmel tartottak pénteken háromszéki és Zala megyei szakemberek részvételével konferenciát, amely a Kovászna és Zala megye által elnyert Kovászna Megyei Értéktár megvalósítása című pályázat záróeseménye volt.
 • 2016. 08. 25.

  3. Székelyföldi Dokumentumfilm Szemle – felhívás

  Hargita és Kovászna Megye Tanácsa, marosszéki önkormányzatokkal összefogva, kulturális intézményei közreműködésével, kulturális és civil szervezetekkel közösen, október 12–23. között szervezi meg az VII. Székelyföld Napokat. A rendezvénysorozat részeként harmadszorra tartják meg a Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlét. A szemle több helyszínen zajlik a fent jelzett időszakban, városokban és falvakon egyaránt, lehetőség szerint közönségtalálkozókkal, beszélgetésekkel kiegészítve. A Székelyföldi Dokumentumfilm Szemlére olyan alkotásokkal lehet benevezni, amelyek a rendszerváltás után keletkeztek és székelyföldi témákat dolgoznak fel. Jelentkezési határidő 2016. szeptember 18.
 • 2016. 07. 26.

  VI. Mozsika Népzenei Műhelymunka

  Augusztus 21-27. között hatodik alkalommal tartják Csernátonban a Mozsika Népzenei Műhelymunkát a Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa szervezésében. A népdaloktatás kiscsoportokban történik, míg a népzeneoktatás esetében a résztvevők a műhelymunka első napjaiban egyesével, vagy hangszerenként elosztott kiscsoportokban, az oktatók szakmai irányítása mellett tanulnak népzenét. Ezt követően a műhelymunka további napjaiban egy népi zenekar felépítése szerint gyakorolják a csoportban való zenélést. A kezdők sóvidéki népzenét, a haladók a vajdaszentiványi népzenét tanulják meg. Jelentkezni augusztus 13-ig lehet.
 • 2016. 07. 06.

  Beszámoló a XI. Perkő Gyermek és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójáról

  2016. június 11-én zajlott le a kézdiszentléleki Perkő zarándokhelyen a XI. Perkő Erdélyi Gyermek- és Ifjúsági Tánctalálkozó a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa ésKézdiszentlélek Polgármesteri Hivatala közös szervezésében. 

  A találkozó hosszú távú célja hagyományaink, népszokásaink, népi kultúránk megőrzése, ápolása és éltetése volt, rövid távú célként pedig a következőket tűztük ki: a székelyföldi hagyományőrző táncegyüttesek munkájának támogatása; a székelyföldi, magyarországi és a szórványban tevékenykedő néptánc-együttesek közötti testvér-kapcsolatok megteremtésének elősegítése; az egymástól való tanulás, tapasztalatcsere;
  barátságok, együttműködések kialakítása.


 •