Notice: Undefined index: user_lang in /home4/cultcov/public_html/index-akt.php on line 12
Kovászna Megyei Művelődési Központ
 • Aktuális hírek

 • 2011. 08. 17.

  Melodika koncert Kézdiszárazpatakon!

  KÉZDISZÁRAZPATAK első írásos említésének 700-dik évfordulóján, 2011. augusztus 19-én, pénteken, 20 órától, a „Melodika- énekegyüttes” koncertezik, az ünnepség alkalmából felállított szabadtéri színpadon.
  Az esemény, a JELES NAPOK HÁROMSZÉKEN rendezvénysorozat része, amelyet a Kovászna Megyei Művelődési Központ szervez és amelynek pénzügyi támogatója Kovászna Megye Tanácsa.
 • 2011. 08. 17.

  Székely Székek találkozója

  Közel 7000 érdeklődője volt, a Székely Vágta kulturális kísérőprogramjainak.
  Július 30-án, az Óriáspincetetőn, a székely székek összefogása és bemutatkozni akarása tette igazán színessé és sikeressé a programot. A szervezők célja volt, hogy a térség tárgyi és szellemi értékei bemutatásra kerüljenek, a találkozás és az együttlét öröme pedig erősítse a székely identitástudatot. A seregszemlén népművészeti, iparművészeti, kézművességi és gasztronómiai bemutatókkal, közel 250-en képviselték a 7 történelmi széket.
  A székek találkozója mellett az INCITATO, lovas tematikájú képzőművészeti táborának a lenyomatait: festményeket, grafikai munkákat és szobrokat tekinthettek meg az érdeklődők.
  A lóhoz és a lovagláshoz kapcsolodó kézműves vásárban, 19 mester mutatta be és kínálta portékáit. Volt bőrdíszműves, népviselet készítő, szíjgyártó, rézverő, csontfaragó, kalap készítő, kovács, huszár ruhaszabó, cipész, lószőr ékszerkészítő, nyeregkészítő, csizmadia, lófejdísz készítő, ostorfonó és pásztorbotfaragó.
  A Kovászna Megyei Művelődési Központ ezúton szeretné megköszöni minden résztvevőnek a lelkes munkát, a hozzáállást és az együttműködést!
 • 2011. 08. 09.

  ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP SEPSIBESENYŐN

  Háromszék egyik legrégebbi műemléktemplomaként számon tartott sepsibesenyői Református Templom egyházközössége és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 14-én, ÖRÖKSÉGVÉDELMI NAP-ot tart. A rendezvény célja, hogy felhívja a közvélemény figyelmét a helyi épített örökség megóvásának fontosságára.
 • 2011. 08. 09.

  Élményszerű közösségépítés a IV-dik Százlábú táborban!

  2011. augusztus 1-7 között, Borospatakon tanult táncot, éneket és játékot, 84 sepsiszentgyörgyi gyerek és fiatal, a a IV-dik „Százlábú” Néptáncoktató és Közösségfejlesztő Táborban. A Százlábú és Százlábacskák Néptáncegyüttesek vezetői Virág Endre és Imola, immár negyedik alkalommal, hogy a Borospatakon működő, Románia egyetlen gyimesi csángó skanzenjét választja a tábor helyszínéül.

  Valószínű azért, mert a 23 ezer négyzetméteres telken, a Boros patak két partján, a 11 eredeti állapotában felépített és korhűen berendezett parasztház, felerősíti, alátámasztja mindazt, amit a tábor céljaként kitűztek, a hagyományápolást és az élményszerű közösségépítést.
 • 2011. 07. 08.

  Kézműves Vásár - Székely Vágta (július 30. - Óriáspince-tető)

  Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, a 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta egyik kulturális kísérőprogramja a KÉZMŰVES VÁSÁR.
  A vásár 10-19 óra között zajlik, ahová minden olyan Kovászna, Hargita és Maros megyei kézműves mesternek a jelentkezését várjuk, aki a lóhoz és a lovagláshoz kapcsolódó termékeket hagyományos módszerrel készíti (pl. kerekes, patkoló kovács, bőrdíszműves, nyeregkészítő, hámvarró, csizmadia, kalapos, lószőrékszer-készítő stb.).
  Jelentkezni lehet a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Sepsiszentgyörgy, Szabadság tér., 2 szám), a 0757-047713-as telefonszámon (Virág Endrénél) vagy a office@cultcov.ro e-mailcímre elküldött levéllel.
 • 2011. 07. 05.

  A történelmi székek

  A székek (lat. sedes) bíráskodási, közigazgatási és katonai autonómiával rendelkező közhatóságok voltak azoknál a középkori Magyarországon élő, többnyire – de nem kötelező módon – idegen eredetű népcsoportoknál, amelyek jogállása eltért a vármegyei lakosságétól (szászok, székelyek, kúnok, jászok, szepesi „lándzsás nemesek”). Maga a szék elnevezés feltehetően a „bírósági fórum” jelentésű bírói székre utal, a szabad bíróválasztás jogával összefüggésben. Az említett csoportok által lakott vidékeken, hosszabb-rövidebb ideig, a szék területi-közigazgatási egységként is működött. A székely székek – hatáskörük tekintetében – sok, az idő múlásával egyre több hasonlóságot mutatnak a nemesi vármegyével, de esetükben, a törvénykezési, közigazgatási, közegészségügyi feladatok mellett, 12 kiemelkedő jelentőséggel bírt a katonáskodó székely társadalom hadi igazgatása.
 • 2011. 07. 05.

  A Székely Vágta kulturális kísérőprogramjairól

  A Kovászna Megye Tanácsa és a Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal közös szervezésében, 2011. július 30-án sorra kerülő első Székely Vágta kulturális kísérőprogramjának felelőse a Kovászna Megyei Művelődési Központ.

  10.00 – 19.00 Székely Székek Találkozója
  10.00 – 19.00 Kézműves vásár
  10.00 – 19.00 Képzőművészeti kiállítás és vásár
  19.00 EVILÁGI - lemezbemutató koncert
 • 2011. 07. 01.

  200 háromszéki fiatal az idei Ezer Székely Leány Napján!

  200 háromszéki fiatal vesz részt július 2-án (szombaton), a csíksomlyói Nyeregben megrendezett Ezer Székely Leány Találkozóján.

  Kovászna Megye Tanácsának támogatásával, a Művelődési Központ szervezésében holnap reggel 7-kor indulnak a népviseletben öltözött háromszéki és erdővidéki lányok, asszonyok. Főként néptánc és hagyományőrző csoportok tagjai mennek Vargyasról, Erdőfüléből, Csernátonból, Kézdiszentkeresztről, Gelencéről, Zaboláról és Sepsiszentgyörgyről.
 • 2011. 06. 23.

  200 éve született Kriza János - Jeles Napok Háromszéken

  Az egész évre kiterjedő rendezvénysorozat célja jeles őseink, szellemi nagyjaink hagyatékának, valamint kulturális értékeinknek a tudatosítása és népszerűsítése, a helyi identitástudat erősítése és a közösségépítés.
  2011. június 28-án, Kriza János születésének 200-dik évfordulóján, emlékünnepséggel tisztelegünk Nagyajta és Erdővidék jeles szülöttje előtt, akire egész Háromszék is méltán büszke.
 • 2011. 06. 09.

  Június 11. - Brósz Irma emlékkiállítás

  A Jeles Napok Háromszéken rendezvénysorozat keretében, Brósz Irma, képzőművész előtt tisztelgünk, születésének 100-dik és halálának 35-dik évfordulóján. A munkáiból rendezett emlékkiállítás megnyitójára 2011. június 11-én (szombaton), 17 órától, kerül sor a Kovászna Városi Művelődési Ház zsebtermében. A kiállítást méltatja Dobolyi Annamária, művészettörténész.  Főszervező: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Megye Tanácsa

  Kovászna Városi Művelődési Ház

  Társszervező: Kézdivásárhelyi Céhtörténeti Múzeum
 • 2011. 06. 09.

  Népzenei tábor gyerekeknek és fiataloknak!

  Kovászna Megye Tanácsa és a Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. augusztus 8-14., a Katrosa üdülőtelepen található táborozóhelyen, szervezi meg az első HÁROMSZÉKI NÉPZENEI TÁBORT.
  A táborban hegedűn, brácsán, nagybőgőn és cimbalmon játszani tudó elemi, általános és középiskolás diákok vehetnek részt, összesen 25 személy.
  A program keretében a résztvevők az említett hangszereken népzene-tanuláson, illetve órarendtől függően, kézműves tevékenységen (nemezelés) és népdal tanuláson vesznek részt, valamint betekintést nyernek két népi hangszer (furulya és gardony) elkészítésének folyamatába.
  Jelentkezni a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén (Szabadság tér 2. szám), a szmanyika@yahoo.com email címen, vagy a 0267- 351 648, 0757-047 712 telefonszámokon lehet. Részvételi díj: 150 RON/személy.
  Jelentkezési határidő: 2011. június 30. (csütörtök), 14:00 óra.
 • 2011. 06. 06.

  Gryllus Vilmos Sepsiszentgyörgyön zárja székelyföldi koncertsorozatát!

  2011. június 9-én, 11 órától a sepsiszentgyörgyi Szakszervezetek Művelődési Házában koncertezik a Kossuth-díjas előadó, Gryllus Vilmos. A gyerekelőadás címe: Pörög a, forog a szoknya.
  Jegyek elővételben a Városi Szervezőirodában vagy a helyszínen, a koncert előtt egy órával.

  A turné állomásai és a koncertek időpontjai:
  • Június 5., 11 óra – Kézdiszentlélek, Perkő
  • Június 5., 18 óra – Csíkszereda, Mikó vár
  • Június 6., 11 óra – Gyergyószentmiklós, Művelődési Központ
  • Június 6., 18 óra – Gyergyóalfalu, petőfi Sándor Művelődési Ház
  • Június 7., 11 óra – Székelyudvarhely, Stúdió Mozi
  • Június 8., 17 óra – Barót, Művelődési Ház
  • Június 9., 11 óra – Sepsiszentgyörgy, Szakszervezetek Művelődési Háza
 • 2011. 05. 26.

  Végh Antal vetélkedő

  A Haszmann Pál Múzeum és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében, május 28-án, szombaton kerül sor a Végh Antal vetélkedőre.

  Az előzetesen bejelentkezett 15 kiscsapat Nagyborosnyóról, Bereckből, Martonfalváról, Sepsiszentgyörgyről (a Mikes Kelemen Főgimnáziumból és a Váradi József Általános Iskolából), Rétyről, Gidófalváról, Kőröspatakról, Felsőcsernátonból, Alsócsernátonból, Ozsdoláról, Kézdialmásról és Maksáról érkezik a vetélkedőre.
  Program:
  9.00-9.30 Érkezés
  10.00-13.00 Vetélkedő, eredményhirdetés
  13.30-15.00 Ebéd
  15.00-16.00 Múzeumlátogatás
  16.00-18.00 Kézműves tevékenységek (gyöngyfűzés, bútorfestés, fafaragás, nemezelés)
 • 2011. 05. 24.

  Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozója

  A Székelyföldi Napok nyitórendezvényeként, idén június 5-én (vasárnap) kerül sor az Erdélyi Perkő Gyermek- és Ifjúsági Táncegyüttesek Találkozójára, a Kézdiszentlélekhez tartozó, Perkő zarándokhelyen.
  Az eseményre 24 csoport hivatalos, közel 750 fellépő, Hargita, Maros és Kovászna megyékből, illetve két magyarországi és egy vajdasági csoport is szerepel a programban.
  A rendezvény kiemelt programpontja, a 11.00 órától kezdődő Gryllus Vilmos Pörög a, forog a szoknya című koncert.
  A Kaláka együttes alapító tagjáról részletek olvashatók a http://www.gryllus.hu/vililemezek.html honlapon.
 • 2011. 05. 23.

  MELODIKA - Jeles Napok Háromszéken

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ és Kovászna Megye Tanácsa közös szervezésében, 2011. május 29-én, vasárnap, a „Jeles Napok Háromszéken” rendezvénysorozat keretén belül a Melodika- énekegyüttes operett részleteket ad elő, 12 órától, a lécfalvi Művelődési Házban. Az eseményen Keresztes Károly (zeneszerző, lapszerkesztő) előtt tisztelegünk, születésének 120-dik évfordulója alkalmából.
  A Melodika-énekegyüttes tagjai:
  Sebestyén-Lázár Enikő (szoprán)
  Szélyes Margit (szoprán)
  Mocanu-Prezsmer Erika (mezzo-szoprán)
  Oláh-Badi Alpár (tenor)
  Barabás Lajos-Zsolt (tenor)
  Lőfi Gellért (zongora)
 • 2011. 05. 23.

  Néptáncot oktató tábor, erdélyi pedagógusoknak!

  A Kovászna Megyei Művelődési Központ, 2011. június 20-25 között, Rétyen szervezi meg az erdélyi pedagógusokat oktató néptánctáborát. A tábor célja, az erdélyi pedagógusok szakképzése, a Kárpát-medencei magyarság népi kultúrájából a táncos elemek oktatása, hogy a következő generációknak helyesen adják át a hagyományokat.
  A tábor oktatói Tálas Ágnes, a budapesti Hagyományok Házának néptánc szakelőadója és Udvari Róbert, néptáncoktató, a balánbányai Ördögborda néptáncegyüttes koreográfusa. A néptáncoktatás mellett lesznek kézműves foglalkozások is, Mikola Edit (nemezelés) és Szász Etelka (gyöngyfűzés) vezetésével.
  Jelentkezni a 0751-109751-es telefonszámon, Virág Endrénél vagy személyesen a Kovászna Megyei Művelődési Központ székhelyén. A helyek száma korlátozott.
  Részvételi díj: 150 Ron/fő. Bejelentkezési határidő: június 10.
 • 2011. 05. 20.

  III.Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozó

  Kovászna Megye Tanácsa; a Pro Musica Zenei Alapítvány és a Kovászna Megyei Művelődési Központ közös szervezésében 2011. május 21-én, szombaton, Rétyen tartják meg a III. Székelyföldi Gyerek- és Ifjúsági Fúvóstalálkozót.

  Fellépő zenekarok: a Dicsőszentmártoni Fúvósegyüttes, a Csíkkarcfalvi „Bitykó” Ifjúsági Fúvós Egyesület, a zágoni és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola Ifjúsági Fúvószenekar, a sepsiszentgyörgyi Művészeti Iskola és a barátosi Gyermekzenekar, a nagyváradi Ifjúsági Fúvószenekar, a rétyi Antos János I-VIII Osztályos Iskola és a sepsiszentgyörgyi Művészeti Népiskola gyermekzenekara, a csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar, a Plugor Sándor Művészeti Líceum, „Szerenád” fúvószenekara.

  A rendezvény 11 órától kezdődik és jó idő estén a rétyi Kulturális Központban, rossz idő esetén pedig a rétyi Művelődési Házban zajlik. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak! (Részletek a www.kultkov.ro oldalon.)
 • 2011. 05. 05.

  Végh Antal öröksége – háromszéki vetélkedő V-VIII. osztályos diákcsapatoknak

  A Jeles Napok Háromszéken, egész évre kiterjedő rendezvénysorozat, első állomásán, március 21-én Alsócsernátonban, Végh Antal ’48-as főhadnagy, ágyúöntő, székely ezermester születésének 200 éves évfordulója alkalmából, ünnepi műsorral tisztelegtünk hazafiasága, kreativitása, innovatív szellemisége előtt.
  A megemlékezés folytatásaként született meg a Végh Antal személyisége és alakja köré szervezendő vetélkedő ötlete is, melynek célcsoportja a háromszéki V-VIII. osztályos iskolákban tanuló 4 tagú diákcsapatok. A vetélkedő időpontja május 28. (szombat), helyszíne a csernátoni Haszmann Pál Múzeum.
 • 2011. 04. 21.

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket

  Kellemes Húsvéti Ünnepeket
 • 2011. 04. 12.

  Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

  A már közel húszéves múltra visszatekintő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál korábban soha nem szolgált rá annyira a nemzetközi jelzőre, mint idén. Negyven országból érkeznek kiállítók, alkotók, kiadói szakemberek 2011. április 14-17. között Budapestre, s a külföldi kiállítói standok is nagyobb alapterületet foglalnak el, mint eddig bármikor.


 •